Maarten van Rossem, Nederlands meest bekende historicus. Veel mensen NPO kijkers kennen de man vast van het programma De Slimste Mens. Wij vragen ons af wat de historicus en televisiepersoonlijkheid verdiend. Wat is het vermogen van Maarten van Rossem? In dit artikel gaan we in op deze vraag en kijken we naar het leven van de Zeistenaar. 

Maarten

Wie is Maarten van Rossem?

Vandaag de dag zien we veelal jonge mensen op televisie. Veel mensen vragen zich daarom af: ‘Hoe oud is Maarten van Rossem?’. De historicus is op 24 oktober 1943 geboren in Zeist, hij is momenteel dus 80 jaar oud. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en de politiek van de Verenigde Staten. Zijn kennis heeft ervoor gezorgd dat hij regelmatig op televisie verschijnt als Amerika-specialist. 

Maarten in zijn jeugd

Maarten is de oudste zoon van zijn ouders. Hij heeft een broertje en zusje met wie hij samen is opgegroeid in Wageningen. Helaas was er thuis veel sprake van ruzie en in 1959 gingen zijn vader en moeder beiden hun eigen kant op. Naar eigen zeggen voelde Maarten zich in zijn jeugd erg eenzaam. Dit kwam doordat hij op school gepest werd. Hij richtte zich daarom op de boeken. Leren was iets wat hij erg leuk vond en het leidde hem af van de vervelende omstandigheden waarin hij verkeerde. 

Zijn behoefte om kennis tot zich te nemen heeft ertoe geleid dat Maarten geschiedenis ging studeren aan de Universiteit Utrecht. Op een sinterklaasfeest voor studenten leerde hij Winnie Robijns kennen. In 1969 trouwden de twee en kregen twee kinderen. Een zoon en een dochter. 

Wat is het vermogen van Maarten van Rossem?

Wat het precieze vermogen is van Maarten van Rossem is niet helemaal duidelijk. Waar de man veel en graag praat over geschiedenis, houdt hij zijn mond gesloten als het gaat om geld. Wel weten we dat Van Rossem €30.000 per jaar ontvangt voor zijn rol als jurylid bij De Slimste Mens. Sinds 2012 heeft hij dus al €330.000 verdient aan dit programma. We weten dat dit slechts een deel is van zijn inkomsten. Het vermogen van Maarten van Rossem ligt dus een stuk hoger. Hoe hoog? Dat blijft voor ons een raadsel. 

Hiermee verdient Maarten van Rossem zijn geld!

Nadat Van Rossem zijn studie afrondde heeft hij meer dan 25 boeken geschreven. Het grootste deel gaat over de geschiedenis van de Verenigde Staten, maar in 2023 heeft hij een boek gepubliceerd over zichzelf, waarin Maarten van Rossem vertelt over zijn jeugd.
Van Rossem verkoopt niet enkel boeken, maar ook cd’s! Op deze cd’s is geen muziek te horen, maar hoorcolleges over onderwerpen als het kapitalisme, Hitler, Amerika en de beide Wereldoorlogen. De verkoop van al zijn boeken en hoorcolleges levert aardig wat geld op. 

Maarten van R

Zoals eerder benoemd is Maarten van Rossem regelmatig te gast bij verschillende talkshows. Hier fungeert hij als geschiedenis-expert. Daarnaast heeft Maarten verschillende programma’s mogen presenteren, waaronder de universiteitsquiz UQ2006, Van Rossem in Amerika en De Laatste Show

Maarten van Rossem publiceert sinds 2008 zijn eigen opinieblad, genaamd Maarten!, waarin hij schrijft over onderwerpen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezing en de opkomst van het populisme. Het blad komt vier keer per jaar uit en is ontzettend populair onder geschiedenis- en Amerika-liefhebbers. 

Sinds 2012 is Van Rossem een vast jurylid bij De Slimste Mens, waarin hij zienswijze geeft over de kandidaten, de gestelde vragen en de gegeven antwoorden. Ook geeft hij de deelnemers, het publiek en de kandidaten informatie over de onderwerpen die in de quiz aan bod komen. Recentelijk heeft hij laten weten dat hij in 2025 stopt met het programma. 

Dit wist je nog niet over Maarten van Rossem